Niek Jansema: 'We vinden het mooi dat de Vrienden net als vanAfval het belang van duurzaamheid onderschrijft.'
'Bij het Ommelander Ziekenhuis staan inmiddels 5 picknicksets van vanAfval, waarvan er twee onlangs zijn bijgeplaatst.
VanAfval is een zusterbedrijf van Vita Plastics dat is gespecialiseerd in kunststofrecycling. Wij verwerken bij Vita Plastics kunststofafval, afkomstig van de consument en van de industrie, tot grondstoffen die enerzijds worden verkocht aan de kunststofverwerkende industrie en anderzijds worden ingezet voor eigen producten van Vita Plastics zoals een biobakje voor op het aanrecht. Na het recyclen blijft echter nog steeds een laagwaardige kunststofreststroom over. Daar wilden we als Vita Plastics een oplossing voor ontwikkelen en zo ontstond zo’n 5 jaar geleden het bedrijf vanAfval.
Net als bij Vita Plastics volgen we bij vanAfval de gedachte van de circulaire economie, d.w.z. - zorgen voor geen of zo min mogelijk afval, - grondstoffen zijn herbruikbaar en - natuur en omgeving worden zo min mogelijk aangetast.
Uitgaand van deze principes hebben we als vanAfval een nieuw productieproces ontwikkeld: stap 1 is het verwerken van zoveel mogelijk van het overgebleven kunststofrestafval tot een nieuwe grondstof en stap 2 is het gebruiken van deze gerecyclede grondstof voor het maken van nieuwe eigen producten.
Bij vanAfval maken we straatmeubilair zoals banken, picknicksets maar ook plantenbakken en afvalbakken. De organisatie van ons productieproces stoelt op drie uitgangspunten: onze producten mogen niet duurder zijn dan vergelijkbare producten van hardhout, moeten een betere footprint achterlaten dan de vergelijkbare traditionele producten en worden bij een sociale werkplaats door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geassembleerd.
Zo gebruiken we bij vanAfval het laagwaardige kunststofafval dat mensen uit diverse gemeentes (ook de noordelijke gemeentes) bij de weg gezet hebben voor het maken van de grondstoffen voor onze producten. Daarnaast werken we voor de assemblage van onze producten samen met de locatie Vlagtwedde van sociaal ontwikkelbedrijf Afeer. Zo zorgen we voor korte lijnen, geen tussenhandelaren of groothandel en daardoor eerlijke prijzen en opbrengsten voor alle partijen in de (sterk vereenvoudigde) keten.
Het overgrote deel van onze producten verkopen we aan gemeentes die het bijplaatsen of oud buitenmeubilair erdoor vervangen. Steeds meer bedrijven zoals aannemers, campings, vakantieparken, golfclubs en speel- en pretparken, vinden onze producten interessant vanwege het duurzame materiaal waarvan het is gemaakt. Het onderhoudsbudget kan ook tot bijna 0 gereduceerd worden omdat de meubels niet slijten, rotten of verkleuren.
We hebben gekozen voor de samenwerking met Afeer omdat wij sociale projecten en initiatieven een warm hart toedragen. Vanuit diezelfde gedachte steunen we de doelstelling van de Vrienden van harte en wat is nu mooier dan Nederlands afval inzetten voor buitenmeubilair dat in de omgeving van Scheemda wordt geassembleerd en vervolgens komt te staan bij het ziekenhuis in Scheemda! We hopen dat patiënten, bezoekers en medewerkers veel plezier beleven aan de picknicksets van vanAfval.'
Niek Jansema is manager Operations bij vanAfval.